vol liefde leven

Over levensvisie, levensvragen en spiritualiteit

Bijzondere ont-moeting

Maandag 31 augustus 2015

Afgelopen weekend was ik met mijn partner in Plaidt, een kleine plaats in Duitsland. Hij is muzikant en had daar in de buurt een optreden. Tussen de bedrijven van soundchecken en opbouwen door, hadden we even de tijd om Plaidt te verkennen. Het leek ons een goed plan om te kijken of er een supermarkt in de buurt was. Er was er geen in ons gezichtsveld, dus vroegen wij het aan een oudere dame, die op dat moment ons pad kruiste.

Helaas, ze kon ons niet helpen. Ze vertelde dat ze pas een week in Plaidt woonde en alleen de bakker wist te vinden. Al gauw werd de ontmoeting een ont-moeting, waarin niets moest. De dame vertelde haar verhaal, over haar kinderen, die al een tijdje uit huis waren, haar recent overleden echtgenoot. Haar huis was veel te groot geworden, dat was de reden voor haar verhuizing naar Plaidt. Nu was ze alleen in een vreemde plaats, zoekend naar een supermarkt en zoekend naar haar nieuwe levenspad. Eenzaam en verdrietig. De hele week had ze nog geen mens gesproken.

Wij waren de supermarkt al vergeten en gaven de dame alle aandacht. Er was een werkelijke verbinding tussen ons. De dame fleurde op en genoot zichtbaar van de ont-moeting. Wij genoten op onze beurt van haar. Hartelijk namen we afscheid.

Na een tijdje, wij hadden inmiddels op een terrasje koffie gedronken, kwamen we haar weer tegen. Stralend kwam ze naar ons toe en pakte ze mijn hand. Ik kreeg een complimentje, dat ik zo mooi was, zo stralend. Bedoelde ze nu de buiten- of de binnenkant?

Van dit soort momenten kan ik zo intens genieten. Cadeautjes noem ik ze, ze vallen zomaar in je schoot en je hoeft er nog niet eens jarig voor te zijn. Van hetzelfde kaliber als mijn ‘breedbeeldtelevisie’, waar ik al eerder over schreef. Gewoon door open te staan voor wat er op je pad komt, met oprechte aandacht leven in het nu. Het stemt me dankbaar en vol levensvreugde.

Heb jij ook weleens zo’n bijzondere ont-moeting?


4 comments

 1. Harry

  Later vond ik het jammer dat we haar niet hadden uitgenodigd voor een kopje koffie.
  Wanneer we daar weer eens in Plaidt komen, zal ik eens uitkijken of we haar toevallig weer ontmoeten.
  Dan krijgt ze een kop koffie met een lekker stuk gebak en een knuf.

  • Tine

   Mooi en gevoelig verhaal!
   Hoop, dat jullie de kans krijgen om haar weer eens te ontmoeten om dan je plannetje te kunnen uitvoeren: haar verwennen.
   Op zo’n moment overvalt het je en pas achteraf komt deze gedachte bij je binnen.
   Gebeurt vaker – herken het.
   Tine.

 2. Chanel

  Deze ont-moetingen zijn het best! Ik vind het zelf hartstikke leuk om even aandacht te bieden aan vreemden op straat, in de winkel, ze zijn overal. Een luchtig gesprek over het weer met een oude dame bij de bushalte, een ‘kop op’ aan de balie of simpelweg een glimlach van iemand in de metro. Het zijn de kleine dingen die ik herinner aan het einde van de dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.