vol liefde leven

Over levensvisie, levensvragen en spiritualiteit

Muzikant

Maandag 22 februari 2016

De laatste jaren mocht ik de ‘wereld der muzikanten’ van dichtbij bekijken. Het viel me op dat er binnen deze wereld veel jaloezie bestaat, bij muzikanten onderling maar ook bij hun vrouwen. Muzikanten staan immers graag in de spotlights en genieten van (vrouwelijke) aandacht. Niet allemaal natuurlijk. Een grote groep deelt gewoon graag hun muziek met anderen om hun publiek van hun passie te laten meegenieten. Maar dat vormt nu niet het onderwerp van deze blog.
Eén van die muzikanten vertelde het volgende verhaal. Een vrouw hoorde hem spelen en nodigde hem uit op haar feestje, met gitaar. De man accepteerde haar uitnodiging graag. Zo kon hij zijn passie, zijn muziek, ten gehore brengen en met anderen delen. Iedereen vond de muziek geweldig en de vrouw genoot direct van zijn aandacht en indirect van zijn succes. Zij had hem immers uitgenodigd. Deze eerste ontmoeting leidde tot een langdurige liefdesrelatie welke helaas jaren later strandde door… muziek. Ze was jaloers op dezelfde aandacht als zij destijds van hem kreeg. Aandacht die hij nog steeds door zijn muziek verkreeg, ook van andere vrouwen. Ze was namelijk niet de enige vrouw, die hem en zijn muziek leuk vond.
De muzikant maakt nog steeds muziek en gaat niet meer in op de vrouwelijke aandacht. Wat is er dan aan de hand?

In de vorige blog schreef ik over afgeleide emoties zoals schuld en schaamte. Afgeleid, omdat de emotie te herleiden is naar de vier basisemoties; bang, boos, blij of bedroefd.
Een andere afgeleide emotie is jaloezie. In principe is deze emotie te herleiden naar bang en afhankelijk van de situatie en het individu, ook naar boos of bedroefd.

Graag wil ik mijn kijk op jaloezie met je delen. Ik denk dat jaloezie meer zegt over de persoon in kwestie dan over het onderwerp waarop die gevoelens geprojecteerd zijn. Als jij je onzeker voelt over jezelf, ben je eerder geneigd te denken dat je partner anderen mooier, liever en interessanter vindt dan jij. Verliefdheid werkt deze ‘emotie’ vaak alleen maar in de hand. Door deze gevoelens vind je je partner sowieso perfect en zie je gedurende die periode meestal geen negatieve karaktereigenschappen. Dat wordt vaak veroorzaakt door de beroemde roze bril.
Als je jezelf goed kent en jezelf accepteert zoals je bent, ken je en accepteer je je eigen kwaliteiten en tekortkomingen. Je bent je bewust van jezelf, van je ‘waarde’ als mens. Precies zoals anderen ook waardevol zijn. Niet meer of minder dan jij, maar gewoon anders en net als jij uniek. Gevoelens van jaloezie heb je dan niet meer nodig.

Bovenstaand verhaal over jaloezie op andere mensen geldt mijns inziens ook voor jaloezie op materiële zaken. Het gras is immers bij de buren altijd groener. Maar als je tevreden bent met wie je bent, ben je vaak ook tevreden met wat je hebt. Wat anderen hebben is dan niet van belang.


3 comments

 1. Gerrit

  Ik ben me er niet van bewust dat ik iemand ben die jaloers zou kunnen zijn wanneer een ander belangstelling voor m’n partner zou hebben . Maar er is natuurlijk ook nog zoiets als het onbewuste.
  Wanneer ik terug kijk op situaties die ik meegemaakt heb dan had ik toch regelmatig een gevoel van trots op het feit dat ik naast die vrouw mocht lopen die zo veel belangstelling van anderen kreeg.

 2. Chanel

  Jaloezie komt helaas in vele vormen voor; materialen, personen, eigenschappen, ervaringen, kansen, etc. Ik weet dat ik in mijn jonge jaren vaak jaloers was op anderen. Ik dacht dat anderen het goed voor elkaar hadden en het leven bij hun makkelijker was. Gelukkig weet ik nu dat dat niet klopt. Iedereen heeft zo z’n uitdagingen in zijn/haar leven en ik heb alleen mijn eigen leven om te leven. Door die gedachte heb ik jaloezie (grotendeels) kunnen loslaten en kan ik heel trots zijn op wat ik heb bereikt en geleerd. Daarmee bereik ik veel meer dan dat ik naar anderen kijk. Bedankt voor deze herkenbare blog Jolanda!

 3. Harry van den Berg

  Kijk naar wat jezelf kunt met je eigen talenten want de talenten van anderen zijn niet van jou.
  Jaloezie heeft verblindende capaciteiten waardoor je jezelf verliest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.